Kamusal nüfuz sahibi kişilere yönelik alınacak tedbirlere ilişkin düzenleme
Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun’un uygulanmasına yönelik, kamusal nüfuz sahibi kişiler hakkında yükümlüler tarafından alınması ve hayata geçirilmesi gereken sıkılaştırılmış tedbirlere ilişkin usul ve esaslar belirlendi.
Hazine ve Maliye Bakanlığının “Mali Suçlar Araştırma Kurulu Genel Tebliği (Sıra No: 21)” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Kara paranın aklanması, terörizmin ve kitle imha silahlarının yayılmasının finansmanı ile çabada memleketler arası standartları düzenleyen Mali Aksiyon Vazife Gücü, kamusal nüfuz sahibi bireylere yönelik ülkelerin uygulaması gereken önlemleri belirliyor ve zarurî kılıyor.
Mali Aksiyon Vazife Gücünün teknik ahenk değerlendirmesinden puan artışı sağlanması açısından hayli ehemmiyet arz eden düzenleme ile Hata Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun’un uygulanmasına yönelik, kamusal nüfuz sahibi bireyler hakkında yükümlüler tarafından alınması ve hayata geçirilmesi gereken sıkılaştırılmış önlemlere ait metot ve asıllar belirlendi.
Buna nazaran, finansal kuruluşlar, finansal olmayan makul iş ve meslekler ile kripto varlık hizmet sağlayıcıları, müşterinin ya da gerçek faydalanıcının kamusal nüfuz sahibi kişi olup olmadığının belirlenmesi gayesiyle makul önlemleri alacak.
Risk idaresi faaliyetleri, yabancı bir ülke tarafından seçilen yahut atanan kamusal nüfuz sahibi şahısların belirlenmesine yönelik önlemleri de kapsayacak.
Yabancı bir ülke tarafından seçilen yahut atanan kamusal nüfuz sahibi şahıslarla, bunların eşleri, birinci derecede akrabaları ya da yakınları ile tesis edilen iş bağlarına ve gerçekleştirilen süreçlere yönelik olarak belirlenen önlemler uygulanacak. Kelam konusu önlemler süreçlerin yüksek riskli olarak kıymetlendirilmesi durumunda da devreye alınacak.
Tebliğ ile getirilen yükümlülüklere uyulmaması halinde Cürüm Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun’da öngörülen cezalar verilecek.
Tebliğin uygulanmasına ait Mali Hataları Araştırma Şurası Başkanlığınca rehber çıkarılabilecek. Uygulama rehberi, Başkanlığın internet sitesi aracılığı ile duyurulacak.
Rehberde belirlenen yöntem yahut asıllarda rastgele bir değişiklik öngörülmesi durumunda bu konular internet sitesinde ilan edilecek. Uygulama, belirlenen yeni metot ve temeller çerçevesinde oluşturulan yeni rehbere nazaran gerçekleştirilecek.