Borsa deprem sonrası alınan tedbirlerle istikrar kazandı.
MURAT ASLAN/BELGİN YAKIŞAN HOŞ – Kahramanmaraş merkezli sarsıntıların ardından artan risk algısıyla borsada dalgalı bir döneme girilirken, alınan tedbirlerle dengelenme çabalarının ön plana çıktığı görülüyor.
Piyasalardaki belirsizlikleri azaltmak için tarihte yaşanan büyük depremlerin ardından borsanın askıya alındığı görülüyor. Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremler nedeniyle borsada dalgalanma zirve yaptı.
Borsa İstanbul, 6 Şubat’ta yaşanan depremlerin ardından, antrepo zorunluluğu ve açığa satış yasağı gibi tedbirlerle Pazartesi günü işlem görmeye başladı. Depremin ilk gününde yüzde 1,35, ikinci gününde artan satış baskısı nedeniyle yüzde 8,62 gerileyen BİST 100 endeksi, Çarşamba günü açılışın ardından oluşan sağlıksız fiyat hareketleri nedeniyle 5 işlem günü askıya alındı. .
Borsa İstanbul 15 Şubat’ta işlemlere başlamadan önce Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Borsa İstanbul, Sigorta ve Bireysel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) aldığı tedbirler açıklandı.
Alınan tedbirlerle hisse geri alımlarında bürokratik süreçler kısaltılırken, Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) devlet katkısı fonlarının asgari pay tutma yükümlülükleri artırıldı.
Borsa İstanbul’un şok sonrası alınan tedbirlerle yeniden sürece açıldığı 15 Şubat Çarşamba günü yüzde 9,88 oranında değer kazanan BİST 100 endeksi, Perşembe gününe yüzde 7’nin üzerinde yükselişle başlamasına rağmen değerli bir bölümünü geri verdi. faizlerle günü 1,17 artışla kapattı.
Geçen hafta dengelenme çabalarında öne çıktığı görülen BIST 100 endeksi haftalık bazda yüzde 0,63 artarak 5.058,75 puana yükselerek deprem öncesi seviyesinin üzerinde kaldı.
Bölgedeki şirketler için özel önlemler alındı
Deprem bölgesinde yer alan firmalar söz konusu durumdan nispeten daha fazla etkilenirken, bazı firmaların hasar tespit çalışmaları tamamlanana kadar borsada işlem görmelerine izin verildi.
Bu kapsamda Sasa Polyester, Bossa Ticaret ve Sanayi İşletmeleri, Bilici Yatırım, Sanko Pazarlama ve Rubenis Dokumacılık fabrikalarında değerli bir hasar oluşmadığını ve üretimin devam ettiğini açıklarken, firmaların işlem kuyrukları birebir açıldı. bir.
İskenderun Demir Çelik ve Hatay Dokuma 20 Şubat’ta açılırken, Arsan Tekstil halen kapalı. Arsan Tekstil tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) gönderilen açıklamada, hasar dosyasının açıldığı ve sürecin devam ettiği belirtildi.
BIST 100 endeksinin deprem sonrası seyri
17 Ağustos 1999’da Kocaeli’nin Gölcük ilçesinde meydana gelen deprem nedeniyle Borsa İstanbul 7 saat kapalı kaldı. BIST 100 endeksi, 26 Ağustos’ta süreci açtıktan sonra bir önceki kapanış seviyesine göre yüzde 10,4 azalsa da bu kayıpların bir kısmını telafi ederek ertesi gün yüzde 1,4 yükseldi.
BİST 100 endeksi 1999 depremi sonrası sürece açıldıktan sonra aradan geçen bir ayda yüzde 6,4 artış göstermişti. Endeksin bir aylık süreçteki kayıplarını telafi etmesine en büyük katkı taş, toprak ve metal ana kollarından geldi.
23 Ekim 2011’de Van’ın Erciş ilçesinde meydana gelen depremin ardından sınırlı tepki veren BIST 100 endeksi, 24 Ekim 2011’de günlük bazda yüzde 0,9 düşüş yaşadı. Haftalık bazda yüzde 0,4 yükselen endeks bazında, bölgedeki yeni depremler nedeniyle 23 Kasım’a kadar olan ayda yüzde 10’dan fazla düştü.
24 Ocak 2020’de Elazığ’da meydana gelen deprem öncesi tarihi zirvelerini yaşayan BİST 100 endeksinde günlük kayıp yüzde 0,3 olurken, endeks haftalık bazda yüzde 2,5, aylık bazda ise yüzde 6’dan fazla kayıp yaşadı. temel.
Son olarak BIST 100 endeksi, 30 Ekim 2020’de İzmir’de meydana gelen depremde günlük bazda yüzde 1,3 değer kaybetti. Endeks, kayıplarını telafi ederek haftalık bazda yüzde 7,2 artış kaydederken, artış yüzde 15,4 oldu. aylık bazda yüzde.