Ekonomi

Piyasalar Fed’in Faiz Kararına Odaklanacak!

Ülkede öne çıkan bir bilginin olmadığı yeni günde gözler ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz kararında olacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “EYT ile ilgili bu çalışmayı bu ay sonuna kadar sonuçlandıracağız. Şu anda bakan arkadaşlarım çalışmalarını sürdürüyorlar ve inşallah ay sonuna kadar karar vereceğiz. İnşallah bitiririz.” 2023’e soframızdan kaldırarak gireceğiz.”

Beşeri tıbbi işlerin ücretlendirilmesinde kullanılacak 1 euro’luk ücrete yüzde 36,77 zam yapıldı. Buna göre fiyat koruma sağlanan işler için bedel 37,10 lira, diğer işler için 19,39 lira oldu.

Birleşik Krallık, yasa dışı göçle mücadele için yeni yasalar çıkaracak.

ABD’nin Ukrayna’ya Patriot füze savunma sistemi gönderme planlarını tamamladığı ve kararın bu hafta açıklanabileceği bildirildi.

Danimarka’da Sosyal Demokrat Parti’nin genel başkanı Mette Frederiksen, ana muhalefet partisi Liberal Parti ve Ilımlılar ile yeni hükümet kurma konusunda anlaştıklarını belirterek, yeni hükümetin 15 Aralık’ta açıklanacağını bildirdi.

Avrupa Birliği (AB), daha önce Macaristan’ın veto ettiği Ukrayna’ya sağlanacak 18 milyar avroluk mali yardım konusunda anlaştı.

Japonya’daki büyük üreticilerin ekonomisine olan güven bozulmaya devam ediyor. BOJ’un büyük imalatçılar arasında üç ayda bir yaptığı anketle hazırladığı güven endeksi (Tankan), Eylül’deki +8’den Aralık’ta +7’ye düşerek Mart 2021’den bu yana görülen en düşük seviye oldu.

Tankan anketine göre Japon şirketlerinin önümüzdeki 12 aya ilişkin tüketici fiyat endeksi artış beklentisi Aralık ayında ortalama yüzde 2,7 oldu.

Çin Ulusal İstatistik Ofisi, Kasım ayı ekonomik verilerinin açıklanması ve değerlendirilmesi için 15 Aralık’ta düzenleyeceği basın toplantısını iptal ettiğini duyurdu.

Asya Kalkınma Bankası (ADB), Çin ve gelişmekte olan Asya için 2022 ve 2023 GSYİH büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkmenistan’da düzenlenecek Türkiye-Azerbaycan-Türkmenistan 1. Devlet Liderleri Zirvesi’ne katılacak.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkmenistan’da düzenlenen Türkiye-Türkmenistan-Azerbaycan Üçlü Dışişleri Bakanları Toplantısına katılacak.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), tavukçuluk ile süt ve süt ürünleri üretimine ilişkin bilgileri yayınlayacak (10.00).

Asgari Fiyat Tespit Komisyonu’nun ikinci toplantısı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda (14.00) yapılacak.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 31 Mart seçimlerinin iptal edilmesinin ardından basın açıklaması yaptı.

2023 Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi’nin maddelerinin TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesine devam edilecek.

Piyasaların beklediği karar ABD Merkez Bankası’ndan (Fed) gelecek ve Fed faiz kararı ile makroekonomik beklentilerini açıklayacak.

Hindistan’ın toptan eşya fiyat rakamları yayınlanacak. En son artış toptan eşya fiyatlarında (09.30) yüzde 8.39 oldu.

Avrupa piyasaları güne İngiltere’den gelen değerli bilgilerle başlayacak; Tüketici ve üretici fiyatları açıklanacak. Yurt içinde tüketici fiyatları yüzde 11,1 artarken, üretici çıktı fiyatı artışı yüzde 14,8 (10,00) oldu.

Bir üretici enflasyonu daha İsviçre’den gelecek. Yurt içinde en son yüzde 4,9 olarak açıklanan üretici-ithalat fiyat endeksinin yeni rakamları (10,30) takip edilecek.

İspanya için nihai tüketici fiyat verileri (11.00) açıklanacak.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) aylık raporunu açıklayacak (12.00).

Konut fiyatları İngiltere’nin kamu kurumu ONS tarafından yayınlanacak. ONS konut fiyatlarında aylık değişim olmazken yıllık yüzde 9,5 (12,30) artış oldu.

Bölgedeki bir diğer önemli veri ise Euro Bölgesi sanayi üretimi olacak. Son sanayi üretimi aylık yüzde 0,9, yıllık yüzde 4,9 (13,00) arttı.

ABD’de konut piyasasında kredi başvuruları ve faiz oranlarını gösteren MBA verileri (15.00) yayınlanacak.

ABD’de ithalat ve ihracat fiyatları açıklanacak. İthalat fiyatları yüzde 0,2, ihracat fiyatları yüzde 0,3 (16,30) geriledi.

Kanada’dan imalat satışları ve stok bilgileri aynı saatte açıklanacak.

Her Çarşamba olduğu gibi DoE petrol ve petrol eserleri stok bilgileri açıklanacak (18.30).

Bu yıl 25 ve 50 baz puanlık iki faiz artırımının ardından Fed, son 4 toplantısında da 75’er baz puan artırdı. Piyasalardaki beklenti bu toplantıda (22.00) artışın 50 baz puan olacağı yönündeydi.

Şirket Haberleri

Alfa Solar Enerji, Isparta merkezli Anka Solar Elektrik Enerji Danışmanlık şirketinden 7,9 milyon dolarlık sipariş aldı.

Başkent Doğal Gaz Dağıtım, AKCEZ Enerji Yatırımları’nın yüzde 24,99’unu ve Torunlar Enerji’nin yüzde 25,01’ini satın alma kararı aldı.

Kuyaş Yatırım AŞ, geç Mersin ilinde maden arama faaliyetleriyle ilgili yüzeyden alınan numunelerin analiz sonuçlarında kıymetli metal kümelerinin varlığının görüldüğünü bildirdi.

Menderes Dokuma, Aliağa RES, Akça RES, Baklacı JES ve Tosunlar 1 JES için YEKDEM’e başvurmadı.

Otto Holding İştiraklerinden Otto Entertainment Prodüksiyon Yatırım AŞ, faaliyetlerini geliştirmek için bağlı kuruluş olmayan Zero Gravity Reklam Medya Yapım ve Danışmanlık Hizmetleri AŞ’den satın almak için nihai anlaşmaya vardı.

Ral Yatırım Holding iştiraklerinden RAL Enerji, 6 farklı Depolamalı Elektrik Üretim Tesisi Projesi için EPDK’ya önlisans başvurusunda bulunmuştur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu