Teknoloji

TikTok’ta Yaşanan Müzik Krizi Nihayet Çözüldü

Universal Music Group ve TikTok, sanatçıların lisansları hakkında yaşanan ve krize dönüşen anlaşmazlığı en sonunda tatlıya bağladı diyebiliriz.

TikTok ve (UMG) Universal Music Group, aylardır devam eden bir lisans anlaşmazlığını sona erdirmeyi başardı Universal sanatçıları artık sevilen şarkılarını tekrar kısa video platformunun kullanıcılarına sunacak şekilde ayarlandı. Bu şirketler, sanatçı tazminatlarını iyileştiren ve yapay zeka kullanımına ilişkin daha güçlü korumalar içeren yeni bir anlaşmaya karar verdi.

Universal Music group, TikTok’un ödediği telif ücreti miktarıyla ilgili sorunlar nedeniyle bu yılın başlarında kataloğunu TikTok’tan geri almıştı. Bu karar ile Billie Eilish, The Weeknd ve Drake gibi ünlü sanatçıların şarkılarını içeren videoların bir çözüme ulaşılıncaya kadar platformda sessiz kalması anlamını taşıyordu. Bu tarz kişilerin popüler parçalarının platformdan çekilmesi, içerik oluşturucuları ve kullanıcıların uygulamayla etkileşimini kötü yönde etkiledi desek yeridir.

Tiktok, UMG Sanatçılarını Destekleyen Kampanyalar Üzerinde Beraber Çalışacaklar

TikTok ve Universal Music, yaptıkları görüşmelerin ardından en sonunda bir anlaşmaya varmış gibi görülüyor. Yeni yapılan lisans anlaşması kapsamında Universal sanatçıları eskisinden daha yüksek telif hakkı ödemesi alacağı söyleniyor. Yine TikTok, izinsiz müzik oluşturabilecek yapay zeka araçları geliştirmemeyi taahhüdünde belirtti. AI tarafından oluşturulan şarkılar da, hak sahipleri tarafından talep edildiğinde kaldırılabilecek. Bu durum Billie Eilish gibi sanatçıların gelişen teknolojilerin insan yaratıcılığını tehdit edebileceği yönündeki endişelerinin giderilmesine olanak tanıyor.

Universal Music Group tarafından paylaşılan bir blog yazısında, UMG kataloğunun TikTok’a dönüşü açıklandı. Yine anlaşma dahilinde, TikTok’un e-ticaret yetenekleri sayesinde yeni para kazanma fırsatları geliştirilebileceği ve küresel olarak UMG sanatçılarını destekleyen kampanyalar üzerinde beraber çalışacakları ifade edildi.

Universal’in başkanı ve aynı zamanda CEO’su Lucian Grainge, yeni anlaşmanın “müziğin değerine, insan sanatının önceliğine ve yaratıcı topluluğun refahına” öncelik verdiğini duyurdu.

karsiyaka-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu